E-fatura mükellefi olmayan e-fatura kesebilir mi?
Özetle: “Bir e-fatura mükellefi e-arşiv faturası düzenleyebilir mi?” Sorunun cevabı, karşı taraf bir e-fatura ödeyicisi olmadığı sürece “evet”tir. E-faturanın zorunlu olduğu durumlarda, e-arşiv e-faturanın yerini almaz.
Kimler e-fatura kullanmak zorunda 2024?
İkinci durumda, brüt cirosu 3 milyon TL ve üzeri olan mükelleflerin 2023 yılında elektronik faturaya geçmesi zorunludur. Zorunlu alanda yer alan şirketler, yani e-fatura düzenlemekle yükümlü olan mükellefler ise 1 Temmuz 2024 tarihine kadar e-faturaya geçmiştir.
E-fatura kimlere kesilir?
E-faturalar yalnızca e-fatura mükelleflerine düzenlenebilir ve gönderilebilir. E-Arşiv Faturası, gönderici bir e-fatura ödeyicisi ve alıcı bir kağıt faturanın kullanıcısı veya son kullanıcısı olduğunda kullanılır. Kısaca: e-Arşiv faturaları, e-fatura kullanıcısı olmayanlara düzenlenir ve gönderilir.
Hem kağıt fatura hem e-fatura düzenlemek mümkün mü?
E-fatura kullanmaya başladıktan sonra artık kağıt fatura düzenleyemezsiniz. E-fatura sistemine kayıtlı mükelleflere e-fatura, e-fatura sistemine kayıtlı olmayan mükelleflere ise kağıt fatura düzenlenmesi zorunludur.
E-fatura yerine e-arşiv fatura kesilirse ne olur?
Vergi mahkemesinin kararı da bu yönde. Yani e-fatura yerine e-arşiv fatura düzenlenmesi nedeniyle özel ceza uygulanamayacağına karar verildi.
2024’e arşiv fatura limiti ne kadar?
2024 yılında zorunlu fatura düzenleme limiti 6’dır.
Kimler e-fatura mükellefi olmak zorunda?
2022 yılı brüt cirosu 3 milyon TL’yi aşan ve 1 Temmuz 2024 tarihinde e-fatura ve e-arşiv sistemine geçen şirketlerin, 1 Ocak 2025 tarihinde e-defter uygulamasına da geçmesi gerekiyor.
2024’te e-deftere kimler geçecek?
e-Defter dönüşüm zorunluluğu, brüt satış hasılatı belirli bir ciro sınırını aşan tüm mükellefler için geçerlidir. 2024 yılı için e-Defter geçiş sınırları aşağıdaki gibidir: 1 Ocak 2024: 2022 veya müteakip hesap dönemlerinde brüt satışları 500.000 TL ve üzeri olan mükellefler.
E-faturaya geçmemenin cezası nedir?
E-faturaya geçmemenin cezası ise şöyle: 2024 yılından itibaren e-fatura sistemine geçmeyen şirketlere, düzenlenmeyen veya alınmayan her fatura için 3 bin 400 TL ceza kesilecek.
E-fatura mıyım e-Arşiv mi?
e-Fatura’da e-faturalar yalnızca sisteme kayıtlı kullanıcılar tarafından gönderilip alınabilir. E-Arşiv ise e-Fatura kapsamı dışında kalan şirketlere ve tüketicilere düzenlenen faturaların elektronik ortamda düzenlenmesini ve ikinci nüshasının elektronik ortamda saklanıp iletilmesini sağlar.
E-fatura geçmek için ne kadar ciro gerekir?
Vergi Dairesi Başkanlığı (GİB) tarafından yayımlanan 509 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği kapsamında; 2023 hesap döneminde brüt satış hasılatı 3 milyon TL ve üzeri olan tüm mükellefler, 1 Temmuz 2024 tarihine kadar e-fatura sistemine geçecek.
Sadece isme fatura kesilir mi?
Bu nedenle fatura düzenlenirken fatura bedelinin kimin tarafından ödendiği önemli olmayıp, faturanın malı satın alan veya adına işlem yapılan gerçek veya tüzel kişi adına düzenlenmesi gerekmektedir.
E-fatura mükellefi e-fatura mükellefi olmayana nasıl fatura keser?
E-faturalar yalnızca e-faturada tanımlanan kullanıcılar adına düzenlenmelidir. Bu nedenle sisteme kayıtlı olmayan bir mükellef adına e-fatura düzenlenmesi mümkün değildir.
E-faturada mersis no zorunlu mu?
E-fatura uygulamasında Mersis numarası ve ticaret sicil numarasının olup olmadığına dair bir kontrol bulunmamaktadır. E-fatura uygulaması kapsamında düzenlediğiniz e-faturalarda tarih itibariyle Mersis numarasının belirtilmesi zorunlu alanlardan biridir.
E-imza olmadan e-fatura kesilir mi?
5 Mart 2010 tarihli ve 27512 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği No. 397 ile elektronik fatura uygulamasına ilişkin usul ve esaslar belirlenmiştir. Elektronik fatura talebinde bulunulurken mali mühür/elektronik imza zorunludur.
E-imza olmadan e-fatura kesilir mi?
5 Mart 2010 tarihli ve 27512 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği No. 397 ile elektronik fatura uygulamasına ilişkin usul ve esaslar belirlenmiştir. Elektronik fatura talebinde bulunulurken mali mühür/elektronik imza zorunludur.
E-arşiv fatura ve kağıt fatura kesebilir mi?
E-fatura mükellefi sayılan şirketler, e-faturaya geçmemiş olsalar bile, gönderici e-arşiv mükellefi ise e-arşiv faturası düzenlemek zorundadırlar, ancak bu zorunludur. Ancak gönderici e-arşiv yapmakla yükümlü değilse, kağıt fatura düzenleyebilir ve gönderici bu durumda herhangi bir yaptırımla karşılaşmaz.
Şahsa fatura kesilir mi?
Gerçek ve tüzel kişiler tarafından kurulan anonim şirketler ve limited şirketler, özel şirketleri de kapsar. Bu şekilde, özel şirketler fatura düzenleme hakkına sahiptir. Özel şirketler fatura düzenlerken kağıt fatura veya e-fatura kullanabilirler.
Kimler e-fatura mükellefi olabilir?
E-Fatura uygulamasından anonim şirket, limited şirket, gayrimenkul şirketi ve şahıs şirketi statüsünde olan mükellefler faydalanabilecek.